Wat is werkdruk?

Werkdruk is een situatie waarin er een disbalans is ontstaan tussen de eisen van het werk wat betreft inhoud van het werk en de context van het werk en de mogelijkheden van de werknemer om het werk goed uit te voeren *).

Werkdruk is in een bedrijf niet altijd gemakkelijk te lokaliseren.
Het wordt door angst of onzekerheid van medewerkers vaak niet gedeeld. Dit is gebleken uit een aantal gesprekken die ik met ondernemers/werkgevers en werknemers over werkdruk heb gevoerd.

Of het is wel zichtbaar, maar in de vorm van motivatieproblemen of ‘hoge eisen’ die mensen gaan stellen aan de arbeidsomstandigheden. Dit kan leiden tot conflicten of ziekteverzuim.
Met hoge kosten en risico op financiële claims.

Werkdruk kan subjectief zijn en door zowel werk- als privéfactoren ontstaan. Eén ding is zeker: het is een bedreiging voor de continuïteit van uw organisatie. Download hier het TNO Werkdruk model.

Investeren in de aanpak van werkdruk is daarom zeker de moeite waard!

Aanpak werkdruk met een adviseur uit het Technologiecluster Werkdruk van TNO

In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in samenwerking met sociale partners heeft TNO hiervoor de Werkdruk Wegwijzer ontwikkeld. Voorkom Onnodig Verzuim werkt in het Technologiecluster Werkdruk van TNO Arbeid met zes andere bureaus aan de implementatie van de Werkdruk Wegwijzer. Dat betekent dat wij bedrijven middels deze Werkdruk Wegwijzer gaan helpen bij het lokaliseren en de aanpak van werkdruk.Zo voorkomen we onnodig verzuim. Wilt u meer informatie? Via het contactformulier onderaan deze pagina kunt u ons gemakkelijk benaderen.

Beeldverslag workshop “In dialoog over werkdruk” o.b.v. de Werkdruk Wegwijzer

18 november 2015 organiseerden wij een interactieve workshop “In dialoog over werkdruk”. Klik hier voor het beeldverslag 18-11-2015 van deze middag.

Werkdruk Wegwijzer TNO

*) TNO heeft in opdracht van Ministerie van SZW samen met sociale partners deze definitie van werkdruk geformuleerd

Ik wil graag meer weten over de Werkdruk Wegwijzer

1 + 1 = ?