Wil je uitval door chronische stress van medewerkers helpen voorkomen?

Continu druk voelen, het overzicht verliezen, overmand worden door de waan van de dag en je eigen emoties en ’s nachts liggen piekeren. Dit kunnen mensen, op het werk én thuis, ervaren wanneer ze te maken krijgen met chronische stress. Juist dán is het steeds moeilijker om te ontspannen. Als dit te lang duurt, kunnen ze uitvallen op het werk. Dan doemt vaak de vraag op: “Hoe heeft het zover kunnen komen?”.

In de trainingsdag ‘Chronische stress voorkomen’ leren medewerkers in een dag hoe ze chronische stress herkennen bij zichzelf en anderen, wat ze kunnen doen om het te voorkomen of verminderen en hoe ze ermee kunnen omgaan wanneer het er eenmaal is.

Waarom deze trainingsdag?

Bij een derde van de medewerkers die langer dan zes weken uitvallen, zijn psychische klachten de oorzaak. In deze krappe arbeidsmarkt is dat problematisch en daarom is preventie hard nodig. Een belangrijke reden van uitval is dat veel mensen chronische stress niet (op tijd) herkennen. Als we druk aan het werk zijn en ons best doen om aan alle eisen te voldoen, kan ons brein niet reflecteren. Daardoor missen of negeren we de signalen van werkstress die ons lichaam ons geeft We weten dat er iets niet goed gaat, maar niet hoe we vitaliteit en balans kunnen ervaren. Als dit te lang doorgaat, raken mensen uitgeput en vallen ze langdurig uit. Herstel vraagt dan veel tijd. Preventie voorkomt deze situaties.

Tijdens deze trainingsdag leren deelnemers:

  • Wat chronische stress wel en niet is;
  • Hoe we signalen van stress bij onszelf en anderen herkennen;
  • Wat de oorzaken zijn;
  • Het belang van hersteltijd en welke vormen er zijn;
  • En hoe we chronische stress kunnen verminderen;
  • Wat persoonlijke belemmeringen zijn om hersteltijd te nemen;
  • Hoe je stappen zet om wel de nodige hersteltijd te nemen, zonder schuldgevoel.

Wat levert het op?

Aan het einde van de trainingsdag hebben de deelnemers meer inzicht in hoe het lijf en de psyche samenwerken. Ze gaan de deur uit met theoretische en praktische kennis over hoe ze stress-signalen herkennen en hoe ze beter kunnen omgaan met stress en stressvolle situaties. En ze krijgen handige tips om chronische stress te voorkomen. Deelnemers worden zich bewust van eigen en andermans fysieke en mentale signalen. Daardoor voelen ze zich veiliger op dit onderwerp. Dat zorgt ervoor dat ze er makkelijker over kunnen praten op de werkvloer. Dit voorkomt dat mensen onnodig langdurig uitvallen.

Voor wie?

Medewerkers uit alle lagen, in alle functies en in alle soorten arbeidsorganisaties. Er wordt gewerkt in groepsverband met minimaal 10 en maximaal 14 collega’s.

Investering

Deze incompany trainingsdag vraagt een investering van € 250,00 excl. btw per deelnemer.

Meer informatie

Wil jij jezelf en / of de mensen in jouw organisatie deze inzichten en ervaringen meegeven? Neem dan vrijblijvend contact met me op voor meer informatie en mogelijkheden.

“In ons onderwijsteam was behoefte aan het volgen van een training over het omgaan met (werk)stress en het voorkomen van burn-out.  Via een collega die goede ervaringen had met de begeleiding van Jennifer, zijn wij met haar in contact gekomen. Jennifer heeft een op maat gemaakte training van een dag voor ons verzorgd. Met een groep van zo’n 14 collega’s hebben we ons in het eerste gedeelte van de training verdiept in theoretische achtergronden. In de middag volgde het praktijkgedeelte, gericht op de eigen ervaring en die van anderen. De manier waarop Jennifer de training vorm gaf en haar authentieke en respectvolle manier van omgaan met ieders inbreng, bracht een fijne en veilige sfeer in de groep met zich mee. Dat is belangrijk, want er komt echt wel wat los in zo’n sessie. We hebben allemaal meer inzicht gekregen in hoe we omgaan met stress en vooral ook in hoe we ervoor kunnen zorgen dat een ervaren stresssituatie ons niet overneemt. Daarnaast hebben we meer begrip gekregen voor elkaar, wat fijn is in de dagelijkse samenwerking.

Om eerlijk te zijn vind ik het wel bijzonder dat zo’n korte training zoveel inzicht teweeg kan brengen!”

Enkele reacties van deelnemers over de trainingsdag:

‘Ik heb nu goed in beeld hoe lijf en geest samenwerken’

‘Ik vond je manier van gespreksvoering zonder oordeel heel sterk’

‘Fijne indeling van de dag, pauze op de juiste momenten’

‘De rust en het vertrouwen dat jij uitstraalt, vond ik heel fijn’

‘Iedereen wordt gezien en gehoord, je toont respect voor iedereen’

‘Bus-oefening’ top!’

‘Je hebt voor een veilige sfeer gezorgd wat heel belangrijk is bij deze persoonlijke onderwerpen’

‘Ik voel nu meer ruimte voor een deel van mij dat is weggestopt’

‘Vaak vind ik zulke bijeenkomsten ’zweverig’. Deze vond ik echter heel waardevol, dankjewel!’

Vraag hier meer informatie over deze trainingsdag